Wpływ antybiotyków większy niż sądzono

12 lutego 2015, 13:23

Antybiotyki mają o wiele szerszy i bardziej złożony wpływ na mikroflorę jelit niż dotąd sądzono.



Znany lek na cukrzycę poprawia poziom cukru, modyfikując mikrobiom

2 czerwca 2017, 10:11

Lek na cukrzycę - metformina - kontroluje poziom glukozy we krwi, modulując mikrobiom jelit.


Podawanie wankomycyny przed radioterapią może pomóc organizmowi w zwalczaniu nowotworu

10 grudnia 2019, 12:33

Amerykańscy naukowcy odkryli podczas badań na myszach, że pod wpływem wankomycyny mikrobiom jelitowy zmienia się w taki sposób, że pomaga to przygotować układ odpornościowy do skuteczniejszego atakowania komórek nowotworowych po radioterapii.


Wrzody epoki prekolumbijskiej

18 lipca 2008, 11:48

W żołądku meksykańskiej mumii sprzed ok. 700 lat znaleziono DNA Helicobacter pylori. Oznacza to, że Indianie cierpieli na wrzody żołądka jeszcze przed przybyciem na te tereny europejskich odkrywców, a wywołujące je bakterie przywędrowały do Ameryk 11 tys. lat temu wraz z osadnikami z Azji (BMC Microbiology).


Bakterie wywołują raka jelita grubego?

18 października 2011, 09:44

W 9 próbkach raków jelita grubego naukowcy odkryli zaskakująco dużo drobnoustrojów beztlenowych z rodzaju Fusobacterium. Niewykluczone więc, że te Gram-ujemne pałeczki przyczyniają się do rozwoju choroby. Gdyby się to potwierdziło, poziom Fusobacterium można by wykorzystywać w profilaktyce i wykrywaniu guzów tej części przewodu pokarmowego, podobnie jak Helicobater pylori w przypadku nowotworów żołądka i dwunastnicy.


Śluz może się przydać w leczeniu chorób przewodu pokarmowego

27 września 2013, 12:11

Badacze z Mount Sinai Hospital wykazali, że śluz pomaga organizmowi utrzymać równowagę - zapobiec stanowi zapalnemu i zmniejszyć problemy związane z alergią pokarmową. Amerykanie dywagują, że być może w przyszłości śluz będzie produkowany i podawany chorym, by pomóc im zwalczyć zapalenie i zwiększyć odporność. Tego typu terapię można by wdrożyć m.in. w nieswoistym zapaleniu jelit czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.


Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów

11 czerwca 2015, 10:02

Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).


Kefir pomaga obniżyć ciśnienie krwi

26 kwietnia 2018, 10:36

Picie kefiru może obniżać ciśnienie, sprzyjając komunikacji między mikrobiomem przewodu pokarmowego i mózgiem.


Geografia determinuje przeżycie dzieci z wadami wrodzonymi

22 lipca 2021, 04:31

Przeżycie noworodka z wadą wrodzoną zależy od tego, gdzie się urodził. Dowiedli tego naukowcy z 74 krajów, badając blisko 4 tys.dzieci z wrodzonymi wadami. W międzynarodowym badaniu udział wzięli także naukowcy z UMW.


ReCharge - doładowanie po chemioterapii

10 listopada 2009, 09:47

Lody ReCharge, opracowane wspólnie przez Uniwersytet w Auckland i nowozelandzką firmę mleczarską Fonterra, to nadzieja dla pacjentów borykających się ze spowodowanymi chemioterapią zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego: przewlekłą biegunką, wymiotami, brakiem apetytu oraz anemią.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy